10 érdekesség Jamie Oliverről

-

A pucér szakácsként ismerte meg a világ, aztán ő lett a második legnagyobb példányszámban eladott író az Egyesült Királyságban. De ki ez az ember, akinek szakácskönyveiből évek óta főzünk?

A ma negyvennyolc éves Jamiere 1997-ben egy BBC dokumentumfilmben figyeltek fel a producerek, ahol egy étteremben statisztaként sous chefként dolgozott. A séf könnyed stílusával lenyűgözte a stábot, így aztán mindössze két évvel később bemutatta saját főzőműsorát, A pucér szakácsot, amelyben megmutatta hogyan lehet finom ételeket gyorsan és egyszerűen elkészíteni. És a többi már történelem. Azóta Jamie több millió szakácskönyvet adott el, számtalan tévéműsort vezetett, étteremláncokat nyitott, és iskolákban kampányolt az egészségesebb táplálkozásért. Nézzük, honnan indult és milyen út vezetett el idáig:

Jamie szülei kocsmájában kezdte a szakmát

Jamie szülei, Trevor és Sally Oliver vezette a The Cricketers nevű bárt Essexben, ahol Jamie állandóan a konyhában lógott, így szüleitől gyorsan megtanult főzni.  Nyolcéves korától kezdve óránként 1 font zsebpénzt keresett a konyhai munkával…

Jamie diszlexiás

Súlyos diszlexiája miatt közel 40 éves koráig soha nem olvasott végig egy teljes regényt sem.

Mindig aggódott a ráragasztott „pucér szakács” elnevezésért

Pedig a cím nem arra utal, hogy meztelenül főzne, hanem lecsupaszított kulináris stílusára, amelyben nincsenek díszes szószok, viszont rengeteg az egyszerű hozzávaló. Mindazonáltal a név eleinte aggasztotta Jamie-t, és attól félt, hogy pornósztárnak fogják gondolni.

Büszke tulajdonosa egy uszadékfa gyűjteménynek

Jamie szerint egy uszadékfa tökéletes vágódeszka, amiért nem érdemes egy vagyont fizetni.

Egyszer azt kérték tőle, hogy emberi húsból főzzön

…de elutasította az ajánlatot. Később így mesélt a történetről: „Egy TV-producer ötlete volt, de azt hiszem, túl messzire ment. Ráadásul pontosan tudom, milyen íze van az emberi húsnak. Sertéshús. Pontosan olyan az íze, mint a sertéshúsnak.” Nem is merünk belegondolni, mi lett volna, ha…

Feleségét 18 éves korában ismerte meg

Juliette Nortonnal 2000-ben házasodtak össze, összesen 29 éve vannak együtt és öt gyermekük született: Poppy Honey Rosie 21 éves, Daisy Boo Pamela 20, Petal Blossom Rainbow, 8, Buddy Bear Maurice 12 és River Rocket 7 éves.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jamie Oliver (@jamieoliver) által megosztott bejegyzés

Többször kérték, hogy vetkőzzön le a kamera előtt, de soha nem adta be a derekát

A feleségének azonban állítólag szokott pucéran főzni, de a dolgok nem mindig alakultak a tervek szerint. Történt egyszer, hogy Jamie Valentin-napon meztelenül akart főzni, de végül jól megégette magát. Igen, ott…

A királyi család nagy rajongója

Jamie egyszer azt mondta a királyi családról: „Bárki bármit mond róluk, én mindenben támogatom őket. Királypárti vagyok, és zseniálisnak tartom őket.”

Rendszeresen jótékonykodik, és támogatja a hátrányos helyzetű fiatalokat

A pucér szakács című műsorát a Jamie’ Kitchen Show követte, és ekkor nyitotta meg Londonban a Fifteen nevű éttermet, ahol hátrányos helyzetű fiatalokat tanít meg a szakma rejtelmeire, és akiknek később munkalehetőséget is ad éttermében. 2017-ben a Hotpoint nevű brit cég vezetői megkeresték, hogy nem lenne-e a támogatója a “Fresh Thinking for Forgotten Food” nevű élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem kampánynak. Természetesen elvállalta, majd 2018-ban a Hotpoint egy pop up kávézót épített a londoni kampányuk kapcsán, amelyet Jamie nyitott meg. 2022. áprilisában Oliver Yurii Kovryzhenko ukrán séffel közösen szervezett egy jótékonysági vacsorát Londonban a #CookForUkraine kezdeményezés keretében, hogy pénzt gyűjtsön azoknak az ukránoknak, akik az orosz invázió miatt lehetetlenné vált az életük.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Jamie Oliver (@jamieoliver) által megosztott bejegyzés

Több, mint 30 szakácskönyve jelent meg…

…és még ennél is több főzőműsora futott az évek során. TED Talk című előadásával elnyerte a 2010-es TED-díjat. 2003. júniusában Olivert a Brit Birodalom Rendjének tagjává választották a vendéglátóiparnak nyújtott tetteiért.

Neked melyik a kedvenc Jamie recepted?

 

 

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Hirdetés

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!