spot_imgspot_img
spot_img

10 érdekesség David Attenborough-ról

-

Article Top Ad (AdSense)

Sir David Attenborough korunk legelismertebb és leghíresebb természetfilmese, aki amióta filmeket forgat elképesztő dolgokat élt át: találkozott kannibálokkal, játszott gorillákkal, és több állatfajt is elneveztek róla. Nem csak izgalmas életet élt, hanem munkájával inspirál és cselekvésre ösztönöz. 

Amióta 1954-ben megkezdte fantasztikus munkáját, a Föld minden kontinensén és szinte az összes országában járt. Ekkoriban a bolygónk sokkal nagyobb része volt még érintetlen. Azóta a filmjeinek a hangulata is más fordulatot vett, és egészen más a nézőpontja és a mondanivalója az 1979-ben elkészült Élet című kilencrészes sorozatnak, mint a Netflixen tavaly bemutatott Egy élet a bolygónkon című dokumentumfilmjének. Eredeti filmjeinek többsége a Föld csodálatos fajainak és élőhelyeinek bemutatására összpontosított, míg legutóbbi projektjei a fenntarthatósággal és az éghajlatváltozás katasztrofális hatásaival kapcsolatos erősebb üzeneteket tartalmaznak. És ahelyett, hogy ilyen hosszú karrier után 95 évesen nyugdíjba vonulna, kiemelt feladatának tekint a bolygó megóvását és mindannyiunk cselekvésre ösztönöz és felszólít a fenntartható életmód fontosságára.

Hatásos történetmesélésével, tényekkel, gyönyörű képekkel és egy életre szóló üzeneteivel megtanít bennünket szeretni és tisztelni a növény és állatvilágot, amely több érdekes meglepetést is tartogatott neki az évtizedek során és amelyet szenvedélyesen szeret. Néhány érdekes tény a nagyszerű Sir David Attneborough életéből:

Lajhárként szeretne újjászületni

Ez a félig vak, félig süket, lassan mozgó lény nyugodt evésével és rendszeresne szunyókálásával nagyon megszerettette vele magát Az emlősök élete című sorozat forgatása során. Néhány évvel ezelőtt egy Twitter bejegyzésben árulta el, hogy egy napig nagyon szívesen lustálkodna, mint egy lajhár.

Gyakornokként kezdte pályafutását

Televíziós karrierjét gyakornokként kezdte 1952-ben a BBC stúdióiban. Ekkoriban még egyáltalán nem gondolt arra, hogy ő maga is filmezzen. Az 1960-70-es években a tévécsatorna vezetőségén dolgozott, majd a BBC Television műsorvezetőjeként, mielőtt 1973-ban elkezdett természetfilmeket forgatni.

A legrosszabb élménye az volt, amikor…

…egyszer Venezuelában a Roraima hegyen rekedtek, miközben a Növények magánélete című minisorozatot forgatták. A hegy tetején filmeztek, ahová ésszerű módon helikopterrel mentek fel ahelyett, hogy mindent felcipeltek volna. De az időjárás igen zord volt és mindent beborítottak a felhők. A nagy szél miatt leszállás előtt várniuk kellett egy kicsit, és a pilótájuk is csak spanyolul beszélt, aki sürgetni kezdte őket, „kiabált és mutogatott a karjaival, majd kidobáltatott minden csomagot a helikopterből.

A szél ide-oda dobálta a helikoptert, ami egyik pillanatban felemelkedett a földről, a másikban visszazuhant a fennsíkra, így nagyon sok időbe telt, mire minden felszerelést ki tudtunk pakolni. Aztán rájöttünk, hogy mindössze egy sátor van nyolcunknak. Közben szakadni kezdett az eső, és mi ott ültünk egymás hegyén-hátán a sátorban. De volt ott egy különleges őshonos növény, és a program arról szólt, hogy az izoláció hogyan hoz létre új fajokat – és ez mindent megért. De azóta is nagyon jól emlékszem arra az éjszakára, a szakadó esőre és arra az apró kétszemélyes sátorra, amiben mindannyian ott voltunk összezárva.”

Több fajt is elneveztek róla

A nyugat-ausztráliai „Materpiscis Attenboroughi” fosszilis halaktól kezdve, amelyeket a 2008-as Life on Earth sorozatában kiemelt, az újonnan felfedezett madagaszkári szellem garnélarákokig, a „Ctenocheloides attenboroughi”-ig több fajt is elneveztek róla. 2015-ben az Egyesült Királyságban élő őshonos növényfaj is róla kapta nevét, az „Attenborough hölgymál (latin nevén:Hieracium Attenboroughianum), amelyet Brecon Beaconban fedezett fel egy növény rendszertannal foglalkozó tudós, Dr. Tim Rich.

Bébi gorillák megpróbálták ellopni a cipőjét

„Boldogság” – így jellemzi Sir David Attenborough a vadon élő világ filmezésének egyik legemlékezetesebb pillanatát. 1979-ben Ruandában a Life on Earth című sorozat forgatásakor történt, hogy két baba gorilla megpróbálta levenni a cipőjét. Érdemes megnézni a felvételt, szívmelengetően édes jelenet.

Imádja a vadon élő állatokat, de a patkányokat ki nem állhatja

A New Life Stories című könyvében azt írja: „Nem azt akarom mondani, hogy nem rajongok értük… mondjuk mint a kukacokért. Inkább úgy fogalmaznék, hogy ha megjelenik egy patkány egy szobában, minden erőmre szükség van, hogy ne ugorjak fel azonnal a legközelebbi asztalra.”

A repülést választaná szuperképességnek

„Nem csak úgy a szél szárnyán akarok lebegni. Azt akarom, hogy legyen szárnyam és képes legyek azt széttárni és valóban repülni.” – mondta egy interjúban – „A repüléshez legjobban a víz alatti úszás hasonlít. A három dimenzióban való mozgás képességét a búvárkodásban is meg lehet tapasztalni, de fantasztikus lenne ezt megtenni az égen… felszállni és repülni, és megnézni felülről a gyönyörű Cotswolds-ot.”

Tud farkasul

A 2002-es Az emlősök élete című dokumentumfilm sorozatának forgatása során David Attenborough figyelemre méltó üvöltéssel mutatja be, hogyan tud kommunikálni a farkasokkal.

Első szerelmei a fossziliák voltak

„Mindig is szerettem a kövületeket” – mondta 2016-ban egy rádióinterjúban egy Patagóniában tett utazás után, ahová azért utazott, hogy lefilmezzen egy dinoszaurusz faj újonnan felfedezett több, mint kétméter hosszú combcsontját. A fiatal David Leicestershire-ben nőtt fel, ahol a mészkő őskori tengeri lényeket tartalmaz. Gyakran harminc kilométeres távolságokra lévő kőbányákba is elvándorolt, hogy régi fosszíliákat találjon. „Fantasztikus megtalálni valamit, ami 150 millió év után először látja meg a napsütést, és te vagy az első ember, aki ezt láthatja. Szerintem ez nagyon izgalmas.”

Soha nem akar nyugdíjba menni

95 évesen, miután bejárta az összes kontinenst, számtalan filmet forgatott, lelkesedése, kíváncsisága és vágya, hogy az embereket összekapcsolja a természeti világgal változatlan. Amikor egyszer megkérdezték tőle, hogy mikor akar nyugdíjba menni, azt felelte: „Az elég unalmas lenne, nemde?”

Egyetértünk… Boldog Szülinapot, Sir David Attenborough!

Itt további érdekes olvasnivalót találsz:

A pingvinek romantikus élete annyira emberi!

Kategória:
 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!