spot_imgspot_img
spot_img

10. alkalommal nyílik meg a régió vezető művészeti vására

-

Article Top Ad (AdSense)

Fokozott biztonsági intézkedések mellett és különleges célkitűzésekkel nyílik meg Közép- és Kelet-Európa elsőszámú és Európa egyik népszerű nemzetközi kortárs képzőművészeti vására Budapesten. 

Az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest 2020. október 22-25. között a régió és kiemelten Magyarország kortárs képzőművészetét középpontba helyező művészeti válogatással várja a látogatókat a Millenáris kiállítótereiben és parkjában.

Magyarország legnagyobb, évente megrendezésre kerülő kortárs képző- és fotóművészeti kiállításán ezúttal elsősorban a vírusválság által sújtott hazai képzőművészeti élet támogatása kerül a középpontba, a szervezők megteremtik a lehetőségét annak, hogy a művészet szerelmesei jelenlétükkel és vásárlásaikkal is kifejezhessék szimpátiájukat és támogató szándékukat. A hazai galériák példátlanul széles körére, a magyarországi művészeti szereplők elkötelezett szerepvállalására épülő példaértékűen széles szakmai együttműködés és az azt kiegészítő, elsősorban regionális nemzetközi válogatás teszi feledhetetlen művészeti élménnyé az Art Market Budapest idei eseményét.

Fotó: Csizik Balázs

Biztonságos Műélvezet

Az Art Market Budapest megrendezésekor 2020-ban a látogatók és résztvevők egészségének védelme prioritást élvez, a járványügyi előírásokkal összhangban a szükséges biztonsági intézkedések bevezetése és betartatása elengedhetetlen. A szervezők a művészeti kiállításokra vonatkozó iránymutatásoknak és a CAFe Budapest Fesztivál által részletesen kidolgozott protokollnak megfelelően, a már tapasztalatot szerzett hazai és külföldi művészeti intézményekkel konzultálva rendkívül szigorú eljárásrendet alakítanak ki annak érdekében, hogy az Art Market Budapest idején a Millenáris erre különösen alkalmas kiállítótere a színvonalas kultúrafogyasztás legbiztonságosabb helyszíne legyen Budapesten.

2020-ban a művészeti világ korábban ismeretlen nehézségekkel néz szembe, a művészeti vásárok lehetőségei pedig különösen korlátozottak abban, hogy a megszokott széles nemzetközi választékot biztosítsák a kiállítási tartalom és a közönség összetétele tekintetében. Mindazonáltal a kultúrafogyasztók kiszolgálásában valamint az alkotók és az őket képviselő művészeti szereplők támogatásában ezeknek az eseményeknek a jelentősége az idei évben különösen nagy. A szükséges intézkedések mellett az elmúlt hónapban többek között Berlinben, Bécsben, Koppenhágában, Moszkvában és Párizsban szervezett vásárok után október 22-25. között a budapesti közönségnek is lehetősége nyílik arra, hogy biztonságos körülmények között széles kortárs művészeti összeállításból válogathasson.

Fotó: Ezer Ákos

Példás összefogással kiemelt cél a hazai képzőművészet támogatása

Az idei évben az Art Market Budapest kiemelt céljának tekinti a járvány hatására kritikus helyzetbe került hazai alkotók és a hazai művészeti közeg támogatását, az elmúlt évtizedben sikerrel felépített, hatékonyan működő eszközrendszerét fokozottan állítja a hazai szereplők szolgálatába, hiszen Magyarország legnagyobb kortárs képző- és fotóművészeti kiállításaként különlegesen hatékony platformja a közönséggel való kapcsolatok újralétesítésének és megerősítésének. A szervezők törekvése mögött példátlan művészeti szakmai összefogás bontakozott ki, a magyarországi galériák és szervezetek korábban soha nem látott számban járulnak hozzá ahhoz, hogy a zömében magyarországi látogatók érdeklődő és támogató figyelme ezúttal a hazai sztárokra, az alkotóink által képviselt nemzetközi színvonalú kulturális értékekre összpontosulhasson.

A regionális összehasonlításban kiemelkedő számú, húsznál is több hazai kereskedelmi galéria által képviselt, a piacon már bevezetett művészekből, köztük számos kortárs klasszikusból álló portfóliók mellett a fiatalabb alkotói generáció bemutatkozását többek között képzőművészeti egyetemeink válogatásai és a Derkovits Ösztöndíjasok bemutató kiállítása is biztosítja. Különleges szakmai csemege és egyben szimbolikus jelentőségű gesztus a Kortárs Galériák Egyesülete által létrehozott központi kiállítási szegmens, amelyben az Egyesülethez tartozó galériák egyfajta „best of” összeállítással nyilvánítják ki a vásár melletti elkötelezettségüket, miközben különleges fejlemény az is, hogy a külföldi galériák egy része is a képviselt művészei közül a magyarokra helyezi majd idén a hangsúlyt.

Fotó: Bukta Imre

Ezúttal a hazai választékot erősíti az Art Market Budapest hagyományosan erős fotóművészeti anyaga is, hiszen bár a vásár fotószekciója a biztonságos lebonyolítás érdekében ezúttal nem önálló kiállítási csarnokban kerül megrendezésre, a hazai fotóművészet legjavát így is mintegy tucatnyi kiállítási standon tekintheti meg a közönség a művészeti galériák mellett olyan szereplők jóvoltából, mint többek között a Robert Capa Kortárs Fotóművészeti Központ vagy a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

A rendkívül széles szakmai összefogás egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy mindazok, akik felelősséget vagy rokonszenvet éreznek a hazai képzőművészet iránt, látogatásukkal, érdeklődésükkel és nem utolsósorban vásárlásaikkal ezúttal aktív szerepet is vállalhassanak az elhúzódó járvány hatására nemcsak bemutatkozási, hanem egzisztenciális lehetőségeiktől is javarészt megfosztott hazai művészek támogatásában.

Az Art Market Budapest és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál közötti hagyományos együttműködés keretében is erre helyeződik 2020-ban a hangsúly, hiszen az idei évben a fesztivál mintegy 150 programja is a magyar művészeti értékekre igyekszik irányítani a hazai közönség figyelmét. A kultúrafogyasztók érdeklődésének felkeltése érdekében az Art Market Budapest újszerű kommunikációs technikákat is kidolgozott, a világ egyik vezető köztéri médiaügynöksége, a JCDecaux közreműködésével például Budapest központi helyszínein egyedülálló művészeti kiállítást szervez: a szabadtéri tárlaton bemutatott műtárgyak eredeti példányai az Art Market Budapesten kerülnek kiállításra.

Fotó: Incze Mózes

Különleges helyzet – Különleges tartalom és lehetőségek

Bizonyos tekintetben ezúttal az Art Market Budapest 2020 keretében létrejövő nemzetközi művészeti jelenlét is a hazai műtárgypiaci szereplők helyzetét segíti. A budapesti művészeti eseménnyel szembeni rendkívüli bizalom és elismerés jele, hogy a példátlanul nehéz körülmények ellenére is közel húsz ország kiállítói tartják fenn részvételi szándékukat, amely tény nemcsak az Art Market Budapest, hanem a magyarországi művészeti közeg egészének megbecsülésére is utal.

Az Art Market Budapest Közép- és Kelet-Európa kortárs művészetének nemzetközi bemutatásában és népszerűsítésében hagyományosan kiemelt szerepet játszik. 2020-ban részben éppen ennek a pozíciónak a megerősítése érdekében 30 (thirty) FREE elnevezéssel olyan különleges művészeti programot hoz létre, amely a 30 évvel ezelőtt a régióban lezajlott rendszerváltásról emlékezik meg azzal, hogy a volt kommunista országokból érkező kiállítók közreműködésével a rendszerváltás időszakának művészetét eleveníti fel, illetve a társadalmi változásokra vonatkozó alkotói reflexiókat mutatja be. Az így létrejövő izgalmas kiállítási anyagot az Inside Art elnevezésű művészeti konferencia keretében a témának szentelt szakmai nap egészíti ki.

Az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Art Market Budapest Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi művészeti seregszemléjeként az elmúlt évtizedben több száz nemzetközi kiállítót látott vendégül 5 kontinens közel 50 országából. Az idei évben a külföldi kiállítók egy része távolmaradásra kényszerül, a kihívásokra válaszul azonban az esemény szervezői ezúttal is a széles globális művészeti kapcsolatrendszer fenntartására, sőt, annak további szélesítésére készülnek, és digitális kiállítási platformot hoznak létre. A fizikai eseményt kiegészítő virtuális tér kialakításával létrejövő hibrid formátum a szokásosnál komplexebb művészeti élményt kínál majd az eddigieknél lényegesen szélesebb közönség számára. Az újonnan kifejlesztett online kiállítótér ART MARKET BUDAPEST VIRTUAL néven határokon átívelve kapcsolja össze az Art Market Budapest kiállítóit a vásár iránt érdeklődő műgyűjtők és művészetfogyasztók kiterjedt nemzetközi hálózatával.

Szintén a kapcsolatok szélesítésének eszközéül szolgál az Art Market Budapest által alapított és minden évben a vásár napjaiban INSIDE ART néven megrendezésre kerülő nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencia online térbe helyezése is. A konferencián szerepet vállaló művészeti személyiségek zöme már most jelezte igényét és szándékát a vásáron 2021-ben való személyes részvételre, köztük számos magánmúzeum tulajdonosa, jelentős nemzetközi vállalati gyűjtemények vezetői mellett olyan művészeti és műtárgypiaci nagyágyúk is, mint Georgina Adam, a Financial Times és a The Art Newspaper művészeti szerkesztője vagy Simon de Pury, a világ aukciós piacának egyik élő legendája.

„Aki bármilyen mértékben felelősséget érez vagy érzékeny a hazai képzőművészeti élet iránt, az az Art Market Budapest által biztosított lehetőséggel élve az idei évben látogatásával, szeretetével és nem utolsósorban vásárlásaival hatékonyan fejezheti ki szimpátiáját és segítőkészségét. Az esemény, mint művészeti kiállítás, a színvonalas kultúrafogyasztás járványügyi szempontból legbiztonságosabb módja: ezért kötelességünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a kultúra teremtői, közvetítői és fogyasztói számára létrehozzuk az egymással való találkozás lehetőségét.” – emelte ki Ledényi Attila, az Art Market Budapest alapító-igazgatója.

 

FRISS CIKKEINK

Lájkold Facebook-oldalunkat,
nehogy lemaradj a
legfrissebb bejegyzéseinkről!